Hoofdgerecht
2 personen
45 min. bereiden

Eendenborstfilet met stoofpeertjes

Eendenborstfilet met stoofpeertjes

rijke en aromatische smaak
Ingredi├źnten: 
  • 10 stoofpeertjes
  • 5 dl rode wijn
  • 5dl rode port
  • 150 gram suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 steranijs
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurier
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • eendenborstfilet
  • Aardpeer:
  • 10 aardpeertjes
  • 1 pak melk
  • zout/peper
  • Haricot vert:
  • 250 gram haricot vert
  • roomboter
  • nootmuskaat
  • Blauwe bes met limoen dressing:
  • 150 gram blauwe bessen
  • 100 gram sushiazijn
  • 100 gram witte basterd suiker
  • 20 keer draaien zwarte peper
  • ┬Ż limoen rasp en sap
  • 200 gram neutrale olijfolie
Bereiden: 

Schil en snij de stoofpeertjes. Rasp de schil van de sinaasappel en citroen. Pers van beide het sap er dan uit. Doe de stoofpeertjes samen in een pan met twee kaneelstokjes, steranijs, kruidnagels en laurier blaadjes. Gevolgd door de geraspte schil, suiker, sap en port. Zet de pan op het vuur en laat het rustig gaar worden.

Schil en snij de aardpeertjes leg ze in een pannetje met wat melk, peper en zout. Kook de aardpeertjes in 3 minuten gaar. Snij de boontjes en blancheer ze in een beetje water met wat zout. Als ze gaar zijn giet je ze af met een bolzeef. Giet de aardpeer af, maar gooi de melk niet weg want die moet je nog later gebruiken.

Rasp de schil van een limoen en pers het sap eruit. Voeg de blauwe bessen, soukzia azijn, basterd suiker, peper, limoen sap en rasp samen in een beker en maal het fijn met een staafmixer. Voeg terwijl je hier mee bezig bent nog wat olie eraan toe.

Glaceer de boontjes met wat boter en een mespuntje nootmuskaat. Maak de eendenborst schoon en verwijder de vliesjes. Snij een ruitjes patroon in de vette kant. Bak het vlees in een pan zonder olie (eend is al vet genoeg van zichzelf) voeg er peper en zout toe voor de smaak.

Voeg een klontje boter toe aan de overgebleven melk en klop het even luchtig met een staafmixer. Dit ga je later gebruiken als garnering.

Alles is nu klaar om op te dienen.

Eet smakelijk!

Zeeuwse Kost aflevering 15 Eendenborstfilet met stoofpeertjes