Hoofdgerecht
4 personen
45 min. bereiden

Fruits de Mer

Fruits de Mer

met Zeeuwse schaal- en schelpdieren
Ingrediënten: 
  • • 1 krab
  • • 4 Zeeuwse platte oesters
  • • 100 gram krukkels
  • • 100 gram venusschelpen
  • • 2 langoustines
  • • 100 gram mesheften
  • • 12 mosselen
  • • 1 citroen
  • • 1 ui
  • • 2 teentjes knoflook
  • • 1 bosje peterselie
  • • 750 ml droge witte wijn
  • • 1 eetlepel dragon
  • • flinke scheut azijn
  • • scheutje olijfolie
  • • zout
  • • peper
  • • crushed ijs
Bereiden: 
Vul een pan met water samen met 500 ml witte wijn en een flinke scheut azijn en breng het geheel aan de kook. Voeg vervolgens de dragon, zout en peper toe aan het water. Voeg de krab toe zodra het water kookt en kook de krab gaar in ongeveer 10 tot 12 minuten. Spoel de krukkels, venusschelpen, oesters, mesheften en mosselen in een bak onder stromend water zodat al het zand verwijderd wordt. Haal de krab uit de pan zodra deze gaar is en kook in hetzelfde water van de krab de krukkels in ongeveer 8 minuten gaar. Snijd de ui, de knoflook en de peterselie fijn. Fruit de ui en knoflook aan in een koekenpan met een scheutje olijfolie. Voeg de krukkels, kokkels, mosselen en de mesheften toe en bak ze aan. Blus af met de overgebleven witte wijn, voeg de peterselie toe en laat het zo’n 3 minuten garen. Laat het geheel goed afkoelen. Snijd de langoustines in de lengte door de helft en bak deze aan de vleeskant in een scheutje olijfolie in een pan. Bestrooi met wat verse peper. Zodra de langoustines gaar zijn laat je ook deze afkoelen. Steek de oesters open en dep ze droog. Snijd de citroen in partjes. Leg het ijs in de schaal en decoreer naar wens met alle schelpdieren en de partjes citroen. Eet smakelijk!

Zeeuwse Kost aflevering 18 seizoen 2