Hoofdgerecht
2 personen
30 min. bereiden

Huisgemaakte mayonaise met oven gebakken frites

Huisgemaakte mayonaise met oven gebakken frites

Huisgemaakte mayonaise met oven gebakken frites
IngrediĆ«nten: 
  • 4 eidooiers
  • 5 gram zout
  • halve theelepel peper
  • 10 gram fijne mosterd
  • 30 gram azijn
  • 8,5 dl zonnebloemolie
  • citroensap naar smaak
  • 7 aardappelen (vastkokend)
Bereiden: 
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en snij ze in frietjes, was ze vervolgens onder de kraan. Zet een pan met water op en kook de frietjes 4 minuten. Giet de frietjes af in een zeef en zet de pan met de zeef erop nog even terug op de kookplaat om de frites droog te stomen. Doe de frites in een kom en giet er een scheutje zonnebloemolie over. Meng goed door en verdeel vervolgens over een bakplaat bekleed met bakpapier. Maal er nog wat zout over en bak af in de oven in ongeveer 25 minuten. Scheid het eigeel van het eiwit en doe de dooiers in een bekken, voeg wat zout en peper toe, de mosterd en azijn en roer goed door met een garde. Schenk al roerende de zonnebloemolie toe in een dun straaltje en klop tot een mayonaise. Snij de citroen in twee en pers wat sap over de mayonaise voor de smaak. Voeg naar smaak nog wat zout toevoegen en roer goed door. Haal de frites uit de oven en leg ze op een bord samen met een beetje mayonaise. Eet smakelijk!

Zeeuwse Kost aflevering 30 huisgemaakte mayonaise